Projekt budynku mieszkalnego jednorodzinnego, pow.otwocki

Projekt rozbudowy, nadbudowy i przebudowy zespołu hal magazynowych w Kielcach
1 sierpnia 2018
Projekt budynku mieszkalnego jednorodzinnego, Warszawa, dzielnica Wawer
31 sierpnia 2018

Projekt budynku mieszkalnego jednorodzinnego

Przed Wami nasza kolejna realizacja projektowa – budynek mieszkalny jednorodzinny, projektowany w miejscowości Józefów, pow.otwocki.

Budynek parterowy, z poddaszem użytkowym, częściowo podpiwniczony. Tradycyjna, prosta bryła budynku kryta dachem czterospadowym, z wysuniętym z bryły budynku garażem, również krytym dachem czterospadowym, jednak niższym niż na głównej bryle budynku. Lukarny w dachu pozwalają na zwiększenie powierzchni użytkowej na poddaszu.

Projekt indywidualny, na podstawie koncepcji uzgadnianej z Inwestorem.

Układ funkcjonalny budynku

Na parterze budynku, we frontowej jego części zlokalizowano salon, o pow.ponad 27m2. W tylnej części budynku zlokalizowano kuchnię oraz gabinet; na parterze zlokalizowano również łazienkę z prysznicem. Na szczególną uwagę zasługuje ”połączenie” kuchni z jadalnią, poprzez zastosowanie tzw. stołu barowego. Powierzchnia części mieszkalnej parteru wynosi 90,0m2. Na parterze zlokalizowano, wyodrębnioną strefę gospodarczą. Składa się na nią pomieszczenie gospodarcze, w której zostanie zlokalizowany kocioł gazowy oraz garaż dwustanowiskowy. Wejście do strefy gospodarczej poprzez bramy garażowe, drzwi zewnętrzne w tylnej części budynku oraz poprzez „zamkniętą” klatkę schodową z części mieszkalnej budynku.

Na poddaszu wydzielono 4 sypialnie, z których 1 posiada dostęp do własnej garderoby; 1 główna sypialnia posiada własną garderobę i łazienkę z wanną. Na poddaszu wydzielono również ogólnodostępną łazienkę z prysznicem – wszystko według szczegółowych wytycznych i upodobań Inwestora. Powierzchnia użytkowa poddasza: 106,6m2.

Budynek częściowo podpiwniczony. Pod częścią mieszkalną budynku wydzielono pralnie, spiżarnię oraz 3 pomieszczenia piwniczne/pomieszczenia gospodarcze. Pod garażem nie przewidziano piwnicy.

 

Bryła budynku

Dach nad całym budynkiem tworzy wielospadowe połacie o nachyleniu 35 stopni, z lukarnami i oknami dachowymi. Od strony elewacji północnej budynek lokalizuje się w odległości 3m od granicy – w związku z tym, w garażu zastosowano doświetlenie w postaci pustaków szklanych – tzw. luksfer.

Na elewacji frontowej zastosowano okno łukowe, z wysokością parapetu 50cm i tzw. portfenetrą, z „wysunięciem” lukarny z głównej bryły budynku, opartym na słupach, tworząc zadaszenie nad głównym wejściem do budynku. W tylnej części budynku przewidziano częściowo zadaszony taras.

 

Koncepcja budynku powstała w wyniku szczegółowej analizy wizji Inwestora, któremu podobały się rozwiązania zastosowane w 3 projektach typowych. Ostatecznie projekt powstał jako projekt indywidualny, bazując na inspiracjach oraz wytycznych Inwestora. Obecna bryła i układ funkcjonalny budynku stanowi spełnienie marzeń Inwestora – i o to nam chodziło. Dziękujemy za zaufanie.

Zakres i zaawansowanie prac projektowych.

Prace projektowe można uznać za zakończone – obecnie jesteśmy na etapie uzyskiwania pozwolenia na budowę.

Zakres prac projektowych obejmował realizację pełnobranżowego projektu budowlanego, stanowiącego załącznik do składanego wniosku o pozwolenie na budowę.